Prova på orientering

Orientering är en rolig sport där du får vistas ute i naturen och med hjälp av en karta ta dig från en plats till en annan, lite som en skattjakt. Är du nyfiken på att testa?

Helgen 20-22 augusti arrangeras Götalandsmästerskapen i orientering i Göteborg, och i samband med detta är alla som vill testa på orientering varmt välkomna att springa en bana. Du behöver ingen förkunskap, bara ett nyfiken sinne – och ett par sköna joggingskor!

När och var?

På fredagen 20 augusti arrangeras stadsorientering i Johanneberg (ovanför Konserthuset). På lördag och söndag är det skogsorientering med arena på Kviberg med start mellan kl. 10-12 för nybörjare.

Hur gör jag?

Anmälan och val av bana

Du behöver inte föranmäla dig, utan när du kommer fram till tävlingsarenan letar du upp tältet där det står Direktanmälan. Där finns folk som hjälper dig. Här har du möjlighet att titta på banorna och välja svårighetsgrad och längd. Det finns banor för både den erfarne och nye orienteraren och för alla olika åldrar. Tveka inte att fråga en funktionär om du känner dig osäker på vilken bana som passar dig bäst. Vid anmälan hyr du också det elektroniska tidtagningschip (som kallas för Sportident) som du har med dig under loppet.

Start

När du är klar med din anmälan följer du skyltningen till start där du sedan får din karta. Även här finns funktionärer som kan hjälpa dig.

Under loppet

En sak som gör orientering till en unik sport är att alla åldersklasser och svårighetsnivåer vistas samtidigt i skogen/staden, fast på olika banor. Det innebär att du som testar på orientering i Borås kommer att se många andra som också rör sig i området. Det är bra för då finns det folk man kan be om hjälp om man känner sig lite vilsen.

Vill du ha tips om hur orientering fungerar så kan du spana in orientering.se. Har har Svenska orienteringsförbundets sammanställt information där de förklarar allt man kan behöva veta som ny orienterare. Till exempel vilka karttecken man måste lära sig och hur man passar kartan med hjälp av en kompass.

Mål

När du kommer i mål läser du av tidtagningschipet och får en lapp med din tid.

Dusch, ombyte och fika

Det finns eventuellt möjlighet att byta om och/eller duscha gratis i anslutning till arenan för den som vill. Det finns också en servering där du kan köpa kaffe, dricka, hembakt fikabröd, smörgåsar med mera. Under lördagen och söndagen kommer det även att finnas korv och hamburgare att köpa.

Vad kostar det?

Kostnaden för att springa är 80  kr för barn och ungdom, övriga betalar 150 kr.

Frölunda OL och Tolereds AIK hälsar alla varmt välkomna!

Om Götalandsmästerskapen

Götalandsmästerskapen i orientering omfattar distrikten Blekinge, Bohuslän-Dal, Gotland, Göteborg, Halland, Skåne, Småland, Västergötland och Östergötland. Tävligsgrenarna består av sprintdistans och långdistans för ungdomar, sprintdistans och medeldistans för juniorer samt en stafett för ungdomar och juniorer mellan de nio distrikten. Löparna tävlar på alla distanser för sitt distrikt.

Du kan följa tävlingarna på Instagram @gm_orientering