Välkommen till GM i Borås!

Helgen den 9–11 augusti 2019 bjuder Hestra IF in till Götalandsmästerskap och nationella tävlingar i Borås. Det blir en somrig helg med utmanande orientering och chans till lekfulla äventyr, perfekt helgutflykt för familjen eller klubben!

. . .

Spännande GM-tävlingar

På fredagen inleds GM med sprint i Borås centrum. Banläggare är den meriterade orienteraren Filip Grahn. Han tror på en intensiv och rolig sprinttävling som tack vare en arenapassage är lätt för publiken att följa.

En bra sprint ska innefatta många snabba beslut, där det sällan är bäst att bara springa ut från kontrollen utan att först ha tänkt ut vart du ska. De som har läst in sträckan på förhand ska gynnas av det, säger Filip.

På lördagen byts stadsterrängen mot skogen med arena på Kransmossens friluftsområde, där två etapper av O-Ringen 2015 avgjordes. Ungdomarna springer långdistans och juniorerna medel. Söndagen går i stafettens tecken med rafflande distriktsstafetter. Då kommer det garanterat vara en häftig stämning på arenan!

Publiktävlingar i fin terräng

I samband med GM arrangeras två nationella tävlingar, en långdistans på lördagen och en medeldistans på söndagen. Arenan är densamma som för GM-klasserna, alltså Kransmossens friluftsområde. En av banläggarna är junioren Elsa Lindeblom, som fick upp ögonen för banläggning när hon deltog i Ungoteket för några år sedan. Hon har själv sprungit GM flera gånger och tycker bäst om den gemenskap som arrangemanget innebär, till exempel när de olika distrikten tågar in på arenan med sång och hejarramsor. Så här säger Elsa om terrängen:

Terrängen passar alla. Det är svårt på vissa ställen och bitvis tufft med mycket kupering. Samtidigt finns även bra terräng för nybörjare. Vi har jobbat hårt för att få till bra långsträckor med många vägvalsmöjligheter.

Notera att det även finns öppna motionsbanor på fredagen för de som vill springa sprint inne i Borås stad.

Ung ledarstab bakom arrangemanget

Hestra har under flera år satsat mycket på att lyfta fram unga på nyckelpositioner, och så även i GM:s arrangörsstab. I spetsen står fem kvinnliga tävlingsledare: Sofia Larsson, Martina Johansson, Alice Aroneng, Frida Stolt och Maria Krafft Helgesson. De belyser vikten av att unga och äldre samarbetar för att skapa en så bra tävlingshelg som möjligt.

De yngre i klubben har ett fantastiskt driv och vill gärna testa nya idéer för att utveckla arrangemangen, samtidigt får man inte glömma att det är den äldre generationen som sitter på mycket av kunskapen. Så vi tror att samarbete dem emellan kan skapa bra arrangemang och även säkra kunskapen i framtiden, säger Alice.

Boka ditt boende redan nu!

Under GM-helgen kommer det att finnas flera olika boendealternativ för er som vill springa flera dagar, eller bara heja på klubbkamraterna. Camping finns vid Hestrastugan med tillgång till el, toalett, dusch och diskutrymme. Scandic Hotel Plaza erbjuder rabatterat hotellboende om ni bokar senast den 9 juli och därefter i mån av plats.

Läs mer om boende här.

Mycket att se och göra i Borås

Utöver fina dagar i skogen så finns det mycket annat att hitta på och utforska i Borås stad. Ta med hela familjen till Borås Djurpark och spana in den nyöppnade Dinoparken. Vågar ni kasta er ut i linbanorna högt upp bland trädtopparna på Upzone Äventyrspark? Eller varför inte experimentera på Navet Science Center? Kanske kan ett besök till Textilmuseet och Textile Fashion Center locka. Ett annat tips är att bara promenera runt i staden och spana in alla häftiga väggmålningar som tillkommit genom No Limit Street Art Festival. Vissa målningar är 25 meter höga!

Foto: Jörgen Jarnberger

Har ni möjlighet kan ni åka till Borås redan på torsdagen och se finalen av Sommartorsdagarna, där Sean Banan uppträder, följt av artisten Petter. Kvällen avslutas med dans till dansbandet Voize.

Hitta mer sevärdheter och aktiviteter här: www.boras.com

Ny hemsida – gmorientering.se

Götalandsmästerskapen (eller GM som det ofta kallas) är en årlig tävling som flyttar runt mellan distrikten i Götaland. Inför årets tävling har Hestra tagit fram en ny grafisk profil och en hemsida för GM, som är tänkt ska leva vidare även till kommande års GM-arrangörer. Hemsidan uppdateras löpande med information och inspiration inför tävlingarna i augusti.

GM finns också att följa på Instagram (@gm_orientering) för dig som vill veta det senaste.

Hestra IF hälsar alla varmt välkomna till en rolig helg i Borås!