Så lyckas du på GM-sprinten – banläggare Filip tipsar!
GM i Borås inleds med en stadssprint i Borås centrum. Banläggare är Filip Grahn, och han tror på en intensiv tävling där framförhållning är en viktig faktor för att lyckas.
Filip Grahn har sedan ungdomsåren och fram till idag samlat på sig en lång rad av starka meriter. Nu är han banläggare till sprinten på GM och så här säger han om tävlingen.
Vilken typ av sprintområde väntar årets GM-löpare?
Det är ett tekniskt sprintområde med innergårdar, lekplatser och staket. Och till det har vi valt en publikvänlig arena med arenapassage på PA-Halls terrass intill Bäckängsgymnasiet i centrala Borås.
Vad har varit ditt mål med banläggningen?
Jag vill få till en intensiv och rolig sprint med mycket vägval och kartläsning. En bra sprint ska innefatta många snabba beslut, där det sällan är bäst att bara springa ut från kontrollen utan att först ha tänkt ut vart du ska. De som har läst in sträckan på förhand ska gynnas av det.
Vad kommer krävas av den som hoppas ta sig överst på pallen i GM-sprinten 2019?
Det kommer att krävas en god fysisk men framförallt god teknisk förmåga för att hamna överst på pallen. För att lyckas på GM-sprint behöver man ha god framförhållning och en tät kartkontakt, samt våga löpa på fort där det är möjligt.
Vad har du själv för favoritställe i Borås?
Sedan ett antal år tillbaka bor jag i Göteborg där jag studerar till läkare, men när jag är hemma i Borås tar jag gärna ett långpass upp på Ryssby klint och Ryda klint. Ett klassiskt långpass brukar starta från Hestrastugan och sen tar man båda klintarna uppe på Rya Åsar. Dessa finns med på Hitta Ut-kartan och utsikten därifrån är magisk.