Så säger banläggare Elsa om lördagens banor och terräng

Lördagens tävlingar under GM-helgen är en blandad kompott. Juniorerna springer medeldistans, medan ungdomarna har långdistans. Även publiktävlingen ger sig ut i skogarna på en långdistans.


Banläggare för lördagens tävlingar är Elsa Lindeblom och Jesper Sjögren. Elsa började lägga banor i samband med att hon var med i Ungoteket 2016 och här ger hon sina bästa tips för hur man ska tackla terrängen på Älmåskartan, strax sydost om Borås.

Vad är utmärkande för Almåskartans terrängområde?

Skogen på Almåskartan består mestadels av fin granskog som tack vare ett tjockt lager mossa är ganska mjuksprungen. Några grönområden förekommer också. Det finns inslag av både stora och små höjder som på sina ställen kan vara detaljrika.

Hur har du och Jesper resonerat när ni lagt banorna för att få till en utmaning för alla klasser?

Vi har tänkt på att ha variation i banan både terrängmässigt samt med sträckor. Löparna kommer ställas inför både långa sträckor med vägvalsmöjligheter samt korta sträckor där tekniken verkligen sätts på prov.

Vad är era bästa tips för att lyckas prestera bra på lördagens tävling?

Det gäller att kunna tempoväxla för att snabbast ta sig från start till mål, och för att lyckas med det är det viktigt att våga växla mellan grovorientering och finorientering. Försök ligga på i löpningen där du känner att du bemästrar orienteringstekniken, men kom även ihåg att dra ner tempot där det blir mer tekniskt!

Vad har du själv för tidigare upplevelser av GM?

Det härligaste med GM är gemenskapen, till exempel när alla tågar in på arenan och sjunger. Jag har varit med på många GM och en av de sakerna jag minns bäst är sprinten i Bengtsfors 2014. Jag och min klubbkamrat Ebba startade sent och sedan var det lång kö i duschen, så bussen glömde kvar oss på arenan. Det slutade med att en ledare från VOF (Västergötlands OF) fick åka tillbaka och hämta oss.